Udgivet

Drømmebøger på Den Sorte Diamant

Drømmebøger, præsentation

Drømmebøger på Den Sorte Diamant

I samarbejde med Forening for Boghaandværk står Mikrofest og Lille Bogdag bag udstillingen DRØMMEBØGER på Den Sorte Diamant med drømmebøger fra 13 mikroforlag. Udstillingen løber af stablen i oktober-november 2020 og sætter fokus på mikroforlagene og deres smukke bøger. Nederst kan du se et galleri med fotos fra udstillingen (fotokredit: Frej Rosenstjerne).

Drømmebøger, præsentation
Foto: Frej Rosenstjerne

Drømmebøger

Her kan du downloade udstillingskataloget og nedenfor kan du læse vores forordet:

Drømmebøger, udstillingskatalog

Forord: 13 umulige bøger

Hvad er en bog? Hvad kan en bog være? Et aftryk af et blad? Et sæt spillekort? En telefonboks, hvor man ringer til teksten? En labyrint, en bygning med store, åbne rum? Noget levende der aldrig ophører med at blive til? En drøm der gøres til virkelighed uden at miste sin umulighed? JA!

Til særudstillingen Drømmebøger har vi inviteret 13 toneangivende mikroforlag til at undersøge, hvad en bog er og kan. Det er der kommet 13 umulige og usandsynligt smukke, sære og vilde bøger ud af. 13 drømmebøger der på hver sin måde udfordrer vores vante forestillinger om ’en bog’ (du ved, sådan én med ryg og hæftede sider, som kan masseproduceres, digitaliseres, lånes på biblioteket, købes i en boghandel og ubesværet parkeres i en reol). Ingen af de 13 drømmebøger kan uden videre stå i landets boghandlere eller på biblioteket. For hvad stiller en boghandler op med en bog, som ikke har ryg, eller en bog, som kun findes (og kun kan findes) i netop dette ene eksemplar og derfor er ekstra kostbar? Og hvad gør et bibliotek med en bog uden titelblad, eller en bog, hvor læseren selv skal skrive med, fordi læsning og skrivning i netop denne bog ikke kan adskilles? Osv!

De 13 drømmebøger virkeliggør hver sin umulighed. Det er bøger, som yder modstand, og som ikke kan konsumeres af det almindelige bogmarked. Det er bøger, som skal opleves LIVE, på stedet, fordi de giver en taktil oplevelse, der ikke lader sig mediere. Her er brugt håndlavet papir og papyrus, her er originale koldnålsraderinger og akvarelfarve, der får papiret til at bule, her er håndsyninger og klicheer, og her er skrifttyper fra tre århundreder samlet i én og samme bog. Derfor står de fleste af bøgerne også udstillet således, at du kan bladre i dem, røre dem, nærstudere. Læse!

Bøgernes unikke formgivning er langt fra et spørgsmål om pynt eller dekoration, men er tæt vævet sammen med bøgernes indhold, der er mindst lige så originalt. Der er nye, aldrig-før-udgivne digte, drømme, kortprosa og tegninger. Der er profeti, højsang, en parlør og en antologi med nye tekster af 34 danske forfattere. Der er tekster, der taler med hinanden på tværs af århundreder, tekster skrevet af træernes blade og tekster af mystisk ophav (angiveligt skrevet for ca. 800 år siden).

Alle bøgerne er drømmebøger

Udstillingen Drømmebøger er en manifestation af bogens potentiale og en udfordring af de gængse forestillinger, som man i bogbranchen sædvanligvis ligger til grund, når man udgiver og formidler bøger. Og netop denne lyst til at udfordre ligger i hjertet af mikroforlæggeri.

Som Shëkufe Tadayoni Heiberg fra forlaget Uro siger: ”Mikroforlæggeri er mere end bogudgivelse. Mikroforlæggeri er oprør, det er en lomme af tankefrihed i en fastlåst fællestankegang.” (Mikrofest, 2018).

På de små kvalitetsforlag er man drevet af kunstnerisk passion frem for kommerciel interesse. Her udgives ikke bøger for at tjene penge, men som en kunstnerisk praksis. Som Asger Schnack siger: ”Vi opfatter det som en kunstnerisk handling at kommunikere, at gøre tekst tilgængelig. Vi kommer med det usete, det ny, der sætter af fra det gamle, det ukendte, mørkets bogstaver.” (Mikrofest, 2018).

Udstillingen er et levende bevis på det. Her er alle bøgerne drømmebøger, og ved siden af de værker, som forlagene har skabt specifikt til udstillingen, udstiller hvert forlag også én af deres tidligere bøger, som har en særlig betydning for forlaget og for deres kunstneriske udtryk.

Udstillingen er skabt i et samarbejde mellem litteraturfestivalen Lille Bogdag, online-boghandlen for små kvalitetsforlag Mikrofest og Forening for Boghaandværk, der siden 1888 har arbejdet for at højne kvaliteten af bogfremstilling.

Vi håber, Drømmebøger kan inspirere dig til at tænke over, hvad ’en bog’ egentlig er og kan være – og måske endda drømme din egen bog.

De 13 mikroforlag er

Arkiv for detaljer
Asger Schnacks Forlag
*[asterisk]
Baggaardsbaroner
Ekbátana
Gladiator
Korridor
Kronstork
Silkefyret
Space Poetry
Uro
Virkelig
Wunderbuch

Hvornår og hvordan

Drømmebøger er blevet udsat pga. covid-19, men åbner d. 9. oktober 2020 og kører frem til 30. november. Udstillingen kan opleves på Den Sorte Diamant i deres åbningstider, og der er fri entré:

Den Sorte Diamant (Kirkebybroen)
Søren Kierkegaards Plads 1
1221 KBH K

Drømmebøger 2020

Fotokredit: Frej Rosenstjerne