
Inspirationsliste: Top 13 over mest populære bøger i 2023
Her kan du se en Top 13 over de mest populære bøger på Mikrofest indtil videre i år. Vi garanterer, at de ikke ligner de bestsellerlister, du ellers støder på.
Her kan du finde en herlig-vilter blanding af lyrik – fra 900-tallet til i dag –, sci-fi, romaner, graphic novels osv., både oversatte og danske.
Vores topsælger er Membraner af taiwanesiske Chi Ta-wei, udgivet af forlaget Korridor, og du kan simpelthen opleve ham på BogForum i år, hvor han bl.a. holder den prestigefulde åbningståle fredag d. 3. november.
Gå på opdagelse her & god læselyst!
Kh Lars Emil & Christel
Top 13 over mest populære bøger i 2023
1. Chi Ta-wei: Membraner

Hver eneste side byder på overraskelser – Weekendavisen
Elegant lille sci-fi-fortælling ♥︎♥︎♥︎♥︎ Politiken
Membraner er en spekulativ fiktion, der med lige dele ømhed og skarpsindighed skildrer den unge kvinde Momos forsøg på at forstå sig selv og grænserne for sin krop og bevidsthed i en verden, der er gennemsyret af teknokapitalismens fremskridt.
Membraner anses for at være et hovedværk inden for den kinesisksprogede queerlitteratur. Ovs. af Astrid Møller-Olesen.
2. Paul Scheerbart: Lesabéndio

tindrende morsom og idérig både som politisk fabel og eksistentielt galmandsværk – Atlas Magasin
Lesabéndio (1913) er Scheerbarts skønlitterære hovedværk, hvori beboerne på asteroiden Pallas opfører et kæmpemæssigt tårn, der skal forbinde dem med det, der ligger gemt bag spindelvævsskyen over dem. Ovs. af Søren Møllerhøj Porsmose.
3. Sturla Pilskog: Penis

Et pragteksemplar af en populærvidenskabelig bog med pålidelige, nyttige, opklarende og kuriøse fakta ★★★★★★ Dagbladet
Målet med bogen er at fjerne unødig ængstelse og gøre drenge og mænd stolte af deres egen krop. Undervejs fortæller Pilskog fascinerende historier om pigge på skaftet, oldtidens Viagra, fantompenisser og Napoleons indskrumpede ål.
Sturla Pilskog arbejder som overlæge i urologi ved Barum Sygehus. Han er specialist i generel kirurgi og urologi. Ovs. af Per H. Jacobsen.
4. Storm Frost: Nyctophilia

Det går langt imellem at man får en bog i hånden der er så indbydende som denne. (…) en bog der kræver koncentreret læsning, men giver man den det, så belønner den også læseren – Himmelskibet
Nyctophilia er et noirmareridt, som flyder over med betændte stikmærker, bristede vener og dødens dybeste hemmeligheder. En novellesamling, hvor man støder på neondetektiver, herionafhængige gravere, hjemsøgte fyrtårne og psykedeliske tidsrejser.
5. Ise-fortællingerne

Selv om de er mere end tusind år gamle, viser de japanske ’Ise-fortællinger’, at god litteratur aldrig ældes, og at de bedste digte kan ændre alting. En klassiker fra 900-tallet findes nu på dansk ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ Politiken
Ise-fortællingerne stammer fra 900-tallet e.Kr. og er et af de allervigtigste værker i klassisk japansk litteratur. Værket, hvis forfatter eller forfattere ikke kendes, består af en række korte, løst forbundne fortællinger, der hver rummer et eller flere digte. Ovs. af Kirsten Refsing.
6. Victor Lange: Jeg har hørt at du lever videre

Victor Lange skriver stærkt, smukt og råt. Sine steder får jeg mindelser til Søren Ulrik Thomsen og Nordbrandt, både hvad angår sprog, stil og tematik, og det er naturligvis ment som en ros. ***** Bogmarkedet.dk
‘Jeg har hørt at du lever videre’ er Victor Langes debut som digter, og digtsamlingen er illustreret med hans egne illustrationer.
7. Edith Södergran: Septemberlyren

Vanvittig flot! ★★★★★ Kristeligt Dagblad
En triumf – Information
Forbilledligt oversat – Weekendavisen
Edith Södergrans Septemberlyren er et ikonisk værk fra forfatteren der betegnes som den første, og største, modernist i svensk-finsk poesi. Ovs. af Theresa Salomonsen & Stinne Storm.
8. J.G. Ballard: Verden under vand

Fortættet og hypnotisk science-fiction roman fra 1962 er mere relevant end nogensinde – Litteratursiden
Verden under vand foregår på vores egen jord i den nære fremtid, på et tidspunkt hvor ekstreme klimaforandringer har forvandlet det meste af jordkloden til en tropisk sump.
J.G. Ballards sci-fi-klassiker foregriber de aktuelle planetariske forandringer og giver et uafrysteligt billede af verden efter katastrofen. Ovs. af Niels Erik Wille.
9. Shëkufe Tadayoni Heiberg: Nødder

Shëkufe Tadayoni Heibergs Nødders er en spekulativ roman om videnskabens natur, interplanetære relationer, og en utopistisk undersøgelse af egenarten af kvinneskeligt og kosmisk omsorgsarbejde.
Med en økofeministisk tilgang til sprog og forskning tilbyder fortællingen et omsorgsbaseret alternativ til kold konkurrencementalitet og unødvendig hierarkisering mellem (natur)videnskab og andre erkendelsesformer.
10. Ithell Colquhoun: Hermogenes gås

Smukt skrevet og smukt oversat – LitteraturNu
Hermogenes’ gås fra 1961 er en vilter fortælling fyldt med alkymi, magiske væsener, kannibalisme, vold, prostitution, fabler og eksotiske planter.
Margaret Ithell Colquhoun (1906-1988) var en britisk billedkunstner, forfatter og okkultist med tilknytning til surrealismen. Hun var stærkt inspireret af alkymi, kabbala og lignende esoteriske traditioner. Ovs. af Rikke Oberlin Flarup & Iben Hendel Philipsen.
11. Marianne Larsen: den morgen jeg tilfældigvis ikke var et insekt i september

Modtager af Kritikerprisen 2021
Betagende, skønne og livskloge digte★★★★★ Kristeligt Dagblad
Marianne Larsen er … en af dette lands bedste digtere ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ Politiken
Digtsamling af Marianne Larsen, der udkom på hendes 70-års fødselsdag.
12. Gabriel Tiedt Lange & Onkel Hawaii: Dark Halo

En spændende læseoplevelse ★★★★★ Nummer9
Fejende flot … har potentiale til at blive et dansk sci-fi-hovedværk ♥︎♥︎♥︎♥︎ Politiken
En lovende første akt af et ambitiøst dansk tegneserieprojekt – ATLAS
DARK HALO. Part I. is a cli-fi narrative that explores the rift between humanity and nature, and the profound impact it has on us.
13. Ulrich Alexander Boschwitz: Den rejsende

En enestående roman ★★★★★★ Kristeligt Dagblad
Både vigtig og nervepirrende ♥︎♥︎♥︎♥︎ politiken.dk
Otto Silbermann er jøde og bor i Berlin. Efter Krystal-natten i november 1938 må han flygte over hals og hoved. Men hvor skal han tage hen?
Den Rejsende udkom på engelsk i 1940 og blev udgivet posthumt på tysk i 2018. Romanen udkommer nu for første gang på dansk. Ovs. af Ann-Claire Olsen.