Udgivet

Inspirationsliste: Top 13 over mest populære bøger i 2023

Membraner

Inspirationsliste: Top 13 over mest populære bøger i 2023

Her kan du se en Top 13 over de mest populære bøger på Mikrofest indtil videre i år. Vi garanterer, at de ikke ligner de bestsellerlister, du ellers støder på.

Her kan du finde en herlig-vilter blanding af lyrik – fra 900-tallet til i dag –, sci-fi, romaner, graphic novels osv., både oversatte og danske.

Vores topsælger er Membraner af taiwanesiske Chi Ta-wei, udgivet af forlaget Korridor, og du kan simpelthen opleve ham på BogForum i år, hvor han bl.a. holder den prestigefulde åbningståle fredag d. 3. november.

Gå på opdagelse her & god læselyst!

Kh Lars Emil & Christel

Top 13 over mest populære bøger i 2023

1. Chi Ta-wei: Membraner

Membraner

Hver eneste side byder på overraskelser – Weekendavisen

Elegant lille sci-fi-fortælling ♥︎♥︎♥︎♥︎ Politiken

Membraner er en spekulativ fiktion, der med lige dele ømhed og skarpsindighed skildrer den unge kvinde Momos forsøg på at forstå sig selv og grænserne for sin krop og bevidsthed i en verden, der er gennemsyret af teknokapitalismens fremskridt. 

Membraner anses for at være et hovedværk inden for den kinesisksprogede queerlitteratur. Ovs. af Astrid Møller-Olesen.

Køb her

2. Paul Scheerbart: Lesabéndio

Lesabéndio

tindrende morsom og idérig både som politisk fabel og eksistentielt galmandsværk – Atlas Magasin

Lesabéndio (1913) er Scheerbarts skønlitterære hovedværk, hvori beboerne på asteroiden Pallas opfører et kæmpemæssigt tårn, der skal forbinde dem med det, der ligger gemt bag spindelvævsskyen over dem. Ovs. af Søren Møllerhøj Porsmose.

b her

3. Sturla Pilskog: Penis

Penis

Et pragteksemplar af en populærvidenskabelig bog med pålidelige, nyttige, opklarende og kuriøse fakta ★★★★★★ Dagbladet

Målet med bogen er at fjerne unødig ængstelse og gøre drenge og mænd stolte af deres egen krop. Undervejs fortæller Pilskog fascinerende historier om pigge på skaftet, oldtidens Viagra, fantompenisser og Napoleons indskrumpede ål.

Sturla Pilskog arbejder som overlæge i urologi ved Barum Sygehus. Han er specialist i generel kirurgi og urologi. Ovs. af Per H. Jacobsen.

Køb her

4. Storm Frost: Nyctophilia

Nyctophilia

Det går langt imellem at man får en bog i hånden der er så indbydende som denne. (…) en bog der kræver koncentreret læsning, men giver man den det, så belønner den også læseren – Himmelskibet

Nyctophilia er et noirmareridt, som flyder over med betændte stikmærker, bristede vener og dødens dybeste hemmeligheder. En novellesamling, hvor man støder på neondetektiver, herionafhængige gravere, hjemsøgte fyrtårne og psykedeliske tidsrejser. 

Køb her

5. Ise-fortællingerne

Selv om de er mere end tusind år gamle, viser de japanske ’Ise-fortællinger’, at god litteratur aldrig ældes, og at de bedste digte kan ændre alting. En klassiker fra 900-tallet findes nu på dansk ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ Politiken

Ise-fortællingerne stammer fra 900-tallet e.Kr. og er et af de allervigtigste værker i klassisk japansk litteratur. Værket, hvis forfatter eller forfattere ikke kendes, består af en række korte, løst forbundne fortællinger, der hver rummer et eller flere digte. Ovs. af Kirsten Refsing.

Køb her

6. Victor Lange: Jeg har hørt at du lever videre

jeg har hørt at du lever videre

Victor Lange skriver stærkt, smukt og råt. Sine steder får jeg mindelser til Søren Ulrik Thomsen og Nordbrandt, både hvad angår sprog, stil og tematik, og det er naturligvis ment som en ros. ***** Bogmarkedet.dk

‘Jeg har hørt at du lever videre’ er Victor Langes debut som digter, og digtsamlingen er illustreret med hans egne illustrationer. 

Køb her

7. Edith Södergran: Septemberlyren

Septemberlyren

Vanvittig flot! ★★★★★ Kristeligt Dagblad

En triumf – Information

Forbilledligt oversat – Weekendavisen

Edith Södergrans Septemberlyren er et ikonisk værk fra forfatteren der betegnes som den første, og største, modernist i svensk-finsk poesi. Ovs. af Theresa Salomonsen & Stinne Storm.

Køb her

8. J.G. Ballard: Verden under vand

Verden under vand

Fortættet og hypnotisk science-fiction roman fra 1962 er mere relevant end nogensinde – Litteratursiden

Verden under vand foregår på vores egen jord i den nære fremtid, på et tidspunkt hvor ekstreme klimaforandringer har forvandlet det meste af jordkloden til en tropisk sump.

J.G. Ballards sci-fi-klassiker foregriber de aktuelle planetariske forandringer og giver et uafrysteligt billede af verden efter katastrofen. Ovs. af Niels Erik Wille.

Køb her

9. Shëkufe Tadayoni Heiberg: Nødder

Nødder

Shëkufe Tadayoni Heibergs Nødders er en spekulativ roman om videnskabens natur, interplanetære relationer, og en utopistisk undersøgelse af egenarten af kvinneskeligt og kosmisk omsorgsarbejde.

Med en økofeministisk tilgang til sprog og forskning tilbyder fortællingen et omsorgsbaseret alternativ til kold konkurrencementalitet og unødvendig hierarkisering mellem (natur)videnskab og andre erkendelsesformer.

Køb her

10. Ithell Colquhoun: Hermogenes gås

Hermogenes gås

Smukt skrevet og smukt oversat – LitteraturNu

Hermogenes’ gås fra 1961 er en vilter fortælling fyldt med alkymi, magiske væsener, kannibalisme, vold, prostitution, fabler og eksotiske planter.

Margaret Ithell Colquhoun (1906-1988) var en britisk billedkunstner, forfatter og okkultist med tilknytning til surrealismen. Hun var stærkt inspireret af alkymi, kabbala og lignende esoteriske traditioner. Ovs. af Rikke Oberlin Flarup & Iben Hendel Philipsen.

Køb her

11. Marianne Larsen: den morgen jeg tilfældigvis ikke var et insekt i september

den morgen jeg tilfældigvis ikke var et insekt i september

Modtager af Kritikerprisen 2021

Betagende, skønne og livskloge digte★★★★★ Kristeligt Dagblad

Marianne Larsen er … en af dette lands bedste digtere ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ Politiken

Digtsamling af Marianne Larsen, der udkom på hendes 70-års fødselsdag.

Køb her

12. Gabriel Tiedt Lange & Onkel Hawaii: Dark Halo

dark halo part 1

En spændende læseoplevelse ★★★★★ Nummer9

Fejende flot … har potentiale til at blive et dansk sci-fi-hovedværk ♥︎♥︎♥︎♥︎ Politiken

En lovende første akt af et ambitiøst dansk tegneserieprojekt – ATLAS

DARK HALO. Part I. is a cli-fi narrative that explores the rift between humanity and nature, and the profound impact it has on us.

Køb her

13. Ulrich Alexander Boschwitz: Den rejsende

Den rejsende

En enestående roman ★★★★★★ Kristeligt Dagblad

Både vigtig og nervepirrende ♥︎♥︎♥︎♥︎ politiken.dk

Otto Silbermann er jøde og bor i Berlin. Efter Krystal-natten i november 1938 må han flygte over hals og hoved. Men hvor skal han tage hen?

Den Rejsende udkom på engelsk i 1940 og blev udgivet posthumt på tysk i 2018. Romanen udkommer nu for første gang på dansk. Ovs. af Ann-Claire Olsen.

Køb her