Udgivet

“Kvalitet er ikke længere forbeholdt de store”

Kulturmonitor, Jeppe krogsgaard

Jeppe Krogsgaard Christensen: “Kvalitet er ikke længere forbeholdt de store”

”Noget af det fineste og smukkeste der er hændt i den danske kunst- og kulturverden i det nye årtusinde”

Interessant debatindlæg af Jeppe Krogsgaard Christensen i Kulturmonitor. Det handler om de sidste 10 års opblomstring af små danske kvalitetsforlag og deres betydning for dansk litteratur.

“De har alle medvirket til at ændre udviklingen. Væk fra et relativt snævert vindue for udgivelser og hen mod en rig og åben litteratur, og det er faktisk noget af det fineste og smukkeste, der er hændt i den danske kunst- og kulturverden i det ny årtusinde.”

Mikroforlag udgiver masser af debutanter

Derfor er det heller ikke nogen katastrofe, skriver Jeppe Krogsgaard Christensen, at landets fire største forlag til sammen kun har udgivet 12 debutanter i 2021. ”For mikroforlagene har overtaget den og mange andre opgaver”.

De små forlag virker tillokkende på både de stærke debutanter og estimerede forfattere, der her kan nyde en mere personlig kontakt med redaktøren end på de store forlag.

Flot anbefaling af Mikrofest

Og som det hedder i overskriften: ”Kvalitet er ikke længere forbeholdt de store.” Og dét kan vi jo kun være enige i her på kontoret og kvitterer for den flotte anbefaling af Mikrofest:

”Hvis man holder af litteratur, er det lige til at blive glad af, ligesom det er vidunderligt, at 41 af de små forlag har samlet sig under ét navn, nemlig Mikrofest. På deres site kan man købe bøger fra forlagene, der alle er kvalitetssikrede af et ”litterært fagpanel” bestående af litterater, kritikere, formidlere og forfattere.”

Vi siger godt nytår og kridter skoene til endnu et år med skamløs aktivisme for store bøger fra små forlag. Alle de 41 forlags bøger kan du finde lige her, og her kan du finde en masse af debutanterne.

Kh Lars-Emil og Christel

(NB. Det kræver abonnement at læse artiklen)

Kulturmonitor, Jeppe krogsgaard