Udgivet

Læsefest 9: “Som alle andre eftermiddage” er en rolig banger

Læsefest 9: “Som alle andre eftermiddage” er en rolig banger

Ditte Marie Nesdam-Madsen har skrevet om den udvalgte bog i bogklubben Læsefest i maj-juni 2023: iransk-armenske Zoyâ Pirzâds novellesamling Som alle andre eftermiddage.

Ditte Marie Nesdam

Ditte Marie Nesdam-Madsen er medlem af Læsefest-redaktionen og har i den anledning skrevet artiklen. Hun er litteraturformidler og udviklingsmedarbejder på Albertslund Bibliotek og oversætter.

Den langsommelige hverdag

Som alle andre eftermiddage er en lavdramatisk, detaljemættet og rolig banger af en novellesamling af iransk-armenske Zoyâ Pirzâd, oversat af Shahin Aakjær og udgivet af Rebel with a Cause.

Novellesamlingen er en række små historier fra kvindeliv i hjemmet, hvor hverdagen er langsommelig – og til tider også kedsommelig – hvor vasketøjet skal lægges sammen, der lægges husholdningsbudget, haven skal passes og maden serveres for børnene og mændene, der går på arbejde, i skole og bliver gift og flytter væk, optræder som statister i hjemmets scenografi, som novellernes kvinder har hovedrollerne i.

Fra magnolia til fladbrød

De huslige ting spiller derfor en rolle i alle noveller; fra havens hyacinter, iris, magnolia og petunia til de (helt sikkert meget velsmagende og lækre) mange forskellige madretter, kvinderne serverer for husets øvrige beboere, som shirin polo, ghormeh sabzi og fesenjan og fladbrød, sesamfrø og nødder, dampende te og samosaer.

Et hæklet sengetæppe med blomstermotiver tegner konturerne af, hvordan det opleves med sanserne at opholde sig og leve i et iransk hjem på Pirzâds tid.

En nænsom fremstilling af hjemmet og kvindernes liv

Tematisk minder det mig også om én af Irans store forfattere, der udkom på dansk for første gang for nogle år siden, nemlig Sharhnush Parsipur, der bl.a. har skrevet ‘Kvinder uden mænd’, der er oversat af Nazila Kivi og udkommet på Gyldendal i 2019.

Om end Parsipur har en anden stilistisk tilgang til stoffet, kvindeliv og frigørelse, er der et slægtskab mellem to de forfattere i deres nænsomme fremstilling af hjemmet og kvindernes liv her. Tjek desuden Shirin Neshats filmiske fortolkning af Kvinder uden mænd ud.

Vil du være med i Læsefest?

Har du fået lyst til at være med i bogklubben Læsefest? Så kan du læse mere her og tilmelde dig. Dét håber vi meget!

Og måske har du fået lyst til at læse Zoyâ Pirzâds novellesamling? Den kan du læse mere om og købe her. Nedenfor kan du se nogle af de udvalgte bøger, som medlemmerne i Læsefest har modtaget det sidste år.