Udgivet

Litteratur Med Mere!

Litteratur med Mere!

Litteratur Med Mere!

I hele september måned kan du opleve litteraturen på nye måder på Østerbro Bibliotek, når mikroforlagene puster nyt liv i litteraturen til festivalen Litteratur Med Mere!

Træk en bog i en ombygget slikautomat, sy din egen bog, spil kort med digte, få poetiske cykel- og fodboldhistorier, dyk ned i gysets historie til Horror night, kom til Ordlyd med DJ og digte for børn, og oplev vejret på en helt ny måde til det unikke vejrshow Vejrindsigten med poesi, musik og videnskab.Det er litteratur, som du nok ikke har oplevet det før.

Mød en masse af Danmarks mest spændende forfattere, musikere og forlæggere fra de kvalitetsbevidste mikroforlag. Vi glæder os til at se dig.

Program til Litteratur Med Mere – fri entre

05.09: SY DIN EGEN BOG

10.09: ORDLYD FOR BØRN

15.09: SPIL & SPORT

22.09: VEJRINDSIGTEN

30.09: HORROR NIGHT

01-30.09: LITTERATURAUTOMATEN

Nedenfor kan du læse mere om de enkelte arrangementer – alle med fri entre.

Hele september: LitteraturAutomaten

Kan en bog være lige så fristende som en pose Haribo? JA! MINDST!

LitteraturAutomaten er en ombygget slikautomat, hvor du kan trække en bog, ligesom du trækker en pose slik: nemt, billigt & godt.

I automaten kan du finde bøger fra en masse af de bedste danske mikroforlag: Træk, læs, lev.

Du kan finde LitteraturAutomaten på Østerbro Bibliotek i hele september måned til festivalen Litteratur Med Mere!

Bag LitteraturAutomaten står online-boghandlen Mikrofest og forlaget Baggaardsbaroner, der begge arbejder for at bringe litteraturen ud på nye måder.

Læs mere her.

D. 05.09: Sy din egen bog

På denne workshop vil du lære at folde, samle og sy dine egne notesbøger af enkle (genbrugs)materialer.

Rikke Oberlin Flarup er forfatter og forlægger hos Arkiv For Detaljer, som primært udgiver ny dansk skønlitteratur. Rikke står klar til at vejlede og inspirere på denne kreative aften, der bliver fyldt med materialer og æstetiske udtryk.

På workshoppen vil du kunne nå at lave 1-2 håndsyede bøger, som du for eksempel kan bruge til dagbøger, poesibøger eller bullet journals skabt helt fra bunden. Når du har lært teknikken, vil du på egen hånd kunne fortsætte produktionen af bøger derhjemme.

Biblioteket stiller alle materialer til rådighed, men du er også velkommen til selv at medbringe papir, tråd, avisudklip, gamle fotografier eller hvad du har lyst til at fylde i din bog. Det meste kan bruges, når du skaber dit eget, unikke bogudtryk.

Rikke Oberlin Flarup, f. 1981, er forfatter og forlægger hos Arkiv For Detaljer, som primært udgiver ny dansk skønlitteratur. Hun er uddannet cand.mag. i visuel kultur fra Københavns Universitet.

Læs mere her.

D. 10.09: Ordlyd for børn i Det Vilde Røde Hus

NB. Arrangementet foregår i Det Vilde Røde Hus, Sibeliusgade 80, 2100 Østerbro.

Baggaardsbaroner præsenterer Ordlyd: Et eksperimentelt rum mellem musik og poesi. Og denne gang tilføjer vi: Nøøøj det for børn!

Til Ordlyd for Børn kan du opleve: The one and only digter, forfatter og forlægger Asger Schnack, som læser et potpourri af sine tre digtsamlinger for børn til tonerne af Ida Skovsgaard drømmende lydlandskaber.

Ordlyd er et match up af en forfatter og en elektronisk musiker, som improviserer en fælles performance. Hver performance er altså en uropførelse og et unikum. Ordlyd udforsker rummet mellem de to kunstformer, der hver især rummer det poetiske og musikalske og bliver en spejling af hinanden – musik er poesi, og poesi er musik.

Ida Skovsgaard er lyddesigner og elektronisk komponist. Hun er uddannet fra Sonic College og DR’s podcast-talenthold og har bl.a. arbejdet som lyddesigner for Zetland og Egmont.

Asger Schnack, f. 1949, er forfatter og forlægger og har skrevet et hav af digtsamlinger, romaner og essays, bl.a. 3 bøger med digte for børn, senest i 2021 Solen står op, men stjernerne er der endnu på forlaget Arkiv for Detaljer.

Læs mere her.

D. 15.09: Spil & Sport

Kom og hør oplæsninger og fortællinger om cykling og fodbold, og vær med i et spil kort med digte og vind præmier! Det bliver en aften i sportens, legens og poesiens tegn, og vi håber, du har lyst til at lege med.

CYKLING:

Victor Boy Lindholm læser op fra digtsamlingen ‘jeg slæber lungerne som en vægt’ og rejsebogen ‘Stræk tiden’. I bøgerne bliver vi taget ind i cyklingens verden, når den kan bruges til at redde et ituslået sind, men også når den er et frisættende middel til at bevæge sig ud på Europas landeveje. Teksterne handler om alt fra romantisk naturforståelse i krisetid til, hvorfor et feriested føles ensomt uden for sæsonen.

FODBOLD:

Jonas Villumsen læser op af sin underholdende debut ’Bølge eller 8 noter fra tribunen’ (2021), nomineret til Årets Sportsbog af Danske Sportsjournalister. Bogen er skrevet under covid-19, hvor fodboldstadioner over hele verden lukkede ned, men divisionsklubberne fik lov til at holde åbent, og her fandt Jonas Villumsen et fristed og genfandt kærligheden til en sportsgren og et fællesskab, der tit drukner i elitesporten.

KORTSPIL:

Christel Sunesen fra forlaget Ekbátana står for en kortaften med den populære antologi ’Spillekort med digte’. Her skal du selv spille kort med digte i spillet ’Stik mig et digt’, og gamemaster Christel sætter flotte bogpræmier på højkant.’ Spillekort med digte’ er et sæt spillekort, som du kan lægge kabale, spille røvhul med osv. Men det er også en digtantologi med digte på alle talkortene af nogle af Danmarks bedste digtere – fra Morten Søndergaard og Pia Juul til endnu ukendte forfattere.

Læs mere her.


Victor Boy Lindholm, f. 1991, er forfatter, dramatiker og journalist, der skriver om alt fra lystfiskeri til moderne maskulinitet. Igennem en årrække har Victor Boy Lindholm rejst rundt på cykel i Europa, og disse rejser har skabt materialet for hans nyeste udgivelse, ’Stræk tiden: essays på cykel’. Jonas Villumsen, f. 1983, er musiker og forfatter. Han debuterede i 2021 med ’Bølge eller 8 noter fra tribunen’ på forlaget Baggaardsbaroner. Med sit musikalske og satiriske talent fremmaner han fortællinger, der rækker ud mod litterære forgængere som Lars Saabye Christensen og Hunter S. Thompson. Christel Sunesen, f. 1981, er forlægger og indehaver af mikroforlaget Ekbátana, som udgiver ny dansk skønlitteratur og genrelegende værker. Derudover er hun arrangør af litteraturfestivalen Lille Bogdag og medstifter af onlineboghandlen for kvalitetsbevidste mikroforlag, Mikrofest.

D. 22.09: Vejrindsigten

Kom til en poetisk, underholdende og oplysende aften i vejrets tegn, når forfatter Lars Emil Foder, musiker Michael Roepstorff og DR’s vejrvært Nina Bendixen inviterer til deres unikke vejrshow, VEJRINDSIGTEN.

Lars-Emil Foder har de seneste 3 år skrevet poetiske vejrobservationer, hvor han har studeret vejret og skrevet om det dag for dag. Hans sanselige, fabulerende og humoristiske vejrtekster bliver akkompagneret af pianist Michael Roepstorff, og DR’s vejrvært Nina Bendixen fortæller indlevende om årstider, vejrfænomener og klima. Undervejs spiller Michael Roepstorff for, når vi griber sangbogen og synger de bedste fællessange om årstiderne.

VEJRINDSIGTEN er vejret på en helt ny måde – poetisk og musikalsk meteorologi som du aldrig har oplevet det før.

Læs mere her.

Lars Emil Foder (LEF) er forfatter, musiker og sangskriver og debuterede i 2013 med den tværkunstneriske bog og plade Natatlas. Han er uddannet i filosofi, og om hans prosasamling ‘Fabelagtigheder‘ skrev anmelderne bl.a. “en charmerende genistreg, der kalder både latter og eftertænksomhed frem”. Hans nyeste udgivelse er musik-lyrik-værket ‘Kun for idioter #1-3‘, som ifølge bibliotekernes anmeldelse er “af uhørt høj kvalitet” og “et lille musikalsk mirakel”. Nina Bendixen er vejrvært på DR1, foredragsholder og klimaformidler. Hun er uddannet journalist fra Syddansk Universitet i Odense og musicalperformer fra Den Danske Scenekunstskole. Derudover er hun vært og producent på programmet KLIMATOSSET på Radio4. Michael Roepstorff er producer, komponist og keyboardspiller. Han har læst Musikvidenskab på Københavns Universitet og er uddannet organist. Han har indspillet og spillet med en bred vifte af danske artister, bl.a. Barbara Moleko, Nabiha, Pede B og Stoffer & Maskinen.

D. 30.09: Horror Night

Gys! Hør oplæsning og samtale om horror i fortiden og nutiden med forfatter Ditte Maja Noach og forfatter og forlægger Anders Jørgen Mogensen.

Her bliver du klogere på helt moderne horror, når Ditte Maja Noach på forfriskende vis stiller skarpt på nutidige emner som fri abort, fri seksualitet og feministisk frigørelse. Og kom med horror-ekspert Anders Jørgen Mogensen fra forlaget Escho helt ind i genrens oversete stemmer, fx den danske salmedigter B.S. Ingemann (!), Astrid Ehrencron-Kidde og den folkekære Louisa May Alcotts ”blood and thunder-tales”.

Glæd dig til en aften i fortidens og nutidens gys!

Ditte Maja Noach, f. 1991, debuterede i 2021 med den anmelderroste horrorsamling ’Det Rådne’ på forlaget Baggaardsbaroner og udgav samme år også spøgelseshistorien ’Hvileløs – Wittenbergjournalerne’ på forlaget Cobolt, begge illustreret af den anerkendte John Kenn Mortensen. Anders Jørgen Mogensen, f. 1980, er sanger, forfatter og redaktør for forlaget Escho, som bl.a. har udgivet de to populære horrorserier: Udenlandsk fugl, som sætter fokus på oversete kvindelige horrorforfattere, og sammen med forlaget Sidste Århundrede Serie for grotesker, som trækker litteraturhistoriens danske horrorforfattere frem i nutidens lys.

Læs mere her.

Litteratur Med Mere! er arrangeret af online-boghandlen Mikrofest og forlaget Baggaardsbaroner sammen med Østerbro Bibliotekerne og med støtte fra Statens Kunstfond.