Udgivet

“Litteraturen finder især sted på de små forlag”

Politiken, litteraturen finder især sted på de små forlag

“Litteraturen finder især sted på de små forlag”

Medierne får i stigende grad øje på de små forlag, og det er optur! Og på tide.

I denne uge har Kristeligt Dagblad bragt en stor artikel af Morten Mikkelsen med interview af bl.a. Christel Sunesen her fra Mikrofest, i Politiken har Mikkel Krause Frantzen skrevet en både skarp og ærlig kommentar med titlen ”Litteraturen finder især sted på de små forlag”, og i Sjællandske Medier er et grundigt interview med de to mikroforlag, Vild Maskine og Sort Kat.

Den nødvendige litteratur

Gennemgående for artiklerne er, at de fremhæver, at den nødvendige litteratur først og fremmest er at finde på mikroforlagene, om det så er oversættelser, debutanter eller eksperimenterende og nyskabende formater:

”Mikroforlagene er kommet til at spille en vigtig rolle for, at udenlandske forfatterskaber bliver bragt ind i den danske bogverden – også selvom de ikke nødvendigvis sælger i store oplag, men fordi forlæggerne anser bøgerne for at være vigtig litteratur”

– Johanne Gormsen Schmidt, ph.d. og litteraturforsker ved Københavns Universitet.

”Det er på mikroforlagene, der eksperimenteres med nye litterære former og nye eksperimenterende forfatterskaber”

– Stefan Kjerkegaard, lektor i nordisk sprog og litteratur.
Kristeligt dagblad, Bogverdenens lille vilde underskov er blevet synlig

De nødvendige små forlag

Dét kan vi jo kun være enige i. Mikroforlagene er i dén grad nødvendige for, at den danske litteratur fortsat udvikler sig og ikke stagnerer. Det er simpelthen her, litteraturen sker. Mikkel Krause Frantzen formulerer det således i Politiken:

”På samme måde som store forandringer ikke finder sted på midten af dansk politik, foregår de egentlige litterære begivenheder ikke på de store, kommercielle forlag, men på de små. De såkaldte mikroforlag”

– Mikkel Krause Frantzen, Politiken.

Synet på mikroforlagene har ændret sig dramatisk og er stadig i skred (og hurra for det!). Som Christel Sunesen siger til Kristeligt Dagblad:

”Engang blev vi opfattet som dem, der udgav bøger, der ikke var gode nok til de store forlag. Nu er synet på mange af de små forlag, at bøgerne måske ikke er oplagte kommercielle succeser, men til gengæld er godt boghåndværk og nødvendig litteratur.”

Der er tale om en omvæltning af den danske bogbranche med det historiske boom af små kvalitetsforlag, og den har været i gang i over 10 år nu. Samme tendens kan ses andre steder i verden, men som et særligt dansk fænomen er den båret af et stærkt samarbejde mellem de små forlag, og dét er smukt.

Medierne har et ansvar

Men for at al denne gode, nyskabende og nødvendige litteratur skal blive opdaget og nå ud til læserne, har medierne et ansvar. Det er derfor fantastisk, at der nu kommer mere fokus på mikroforlagene og deres udgivelser. Og det er på tide. Og der er stadig masser af plads til forbedringer.

Som Frantzen selvindsigtsfuldt skriver:

”selvom jeg bilder mig ind, at jeg gør en indsats for at anmelde alle de mikroforlagsbøger, jeg overhovedet kan, ligger der konstant en bunke bøger hjemme hos mig, som jeg ikke får anmeldt, eller som ikke får lov at blive anmeldt, fordi der er bøger fra Gyldendal og Gutkind, der altid får en forlomme i køen”

Så vi kridter skoene til ufortrøden, skamløs aktivisme for store bøger fra små forlag. Du kan finde bøger fra 43 mikroforlag her.

Du kan læse artiklerne her (kræver abo):

Morten Mikkelsen: “Bogverdenens lille vilde underskov er blevet synlig“, Kristeligt Dagblad

Mikkel Krause Frantzen: “Litteraturen finder især sted på de små forlag“, Politiken

Kh Lars Emil & Christel

Bogforum, Ny scene