Udgivet

November: Nye bøger

Verdenshjertet

November: Nye bøger

November åbnede med BogForum, og det betyder, at der er kommet masser af nye bøger på hylderne: både gotik, tragisk kærlighed – og naturligvis børnebøger. Se dem alle her.

30.11: Emmy Carell: Kan mænd undværes. Roman. Escho. Ny roman i serien Gule roser. Lesbisk elskovsroman, som var en stor skandalesucces ved dens udgivelse og solgte i store oplag, men i 1922 blev den ved Vestre Landsret dømt utugtig og derved forbudt.

26.11: Viggo Bjerring: Verdenshjertet. Roman. Ekbátana. En fremtids- og samtidsroman om et velfærdssamfund i opløsning. Her er de arbejdsløse blevet De Unyttige, økokapitalismen har vundet frem, og algoritmer har overtaget meget af arbejdet. 

26.11: Anna Schmidt Andersen: Stavnsbånd. Kortroman/Baglommeserien. Baggaardsbaroner. En lille, fortættet roman om manipulation, om selvskade og om, hvor meget man vil ofre for kærligheden. For hvem kan man stole på, når man kun er to mennesker i et klaustrofobisk forhold, og ingen har patent på sandheden?

26.11: Jonas Villumsen: Bølge. Reportage/Baglommeserien. Baggaardsbaroner. Under covid-19 lukkede fodboldstadioner over hele verden ned. Men de traditionsrige danske divisionsklubber fik på mirakuløs vis lov til at holde åbent. Her fandt Jonas Villumsen fristed fra en uoverskuelig verdenssituation og genfandt kærligheden til en sportsgren og et fællesskab, der ofte drukner i millionkontrakter, korruption og slavelignende forhold på eliteniveau. 

26.11: Julia Werup: Bebop Baby. Digte/Baglommeserien. Baggaardsbaroner. Digtsamlingen skildrer overgangen fra at være sit helt eget væsen til at blive ansvarlig for en andens eksistens. En linedans mellem fødsel og død, en balancegang mellem egoistisk drift og altomfattende omsorg. For hvad vil det sige at være mor, når man har mistet sin egen og står uden ledetråde?

23.11: Lukket land. Antologi. Silkefyret. I antologien Lukket land fortolker 10 forfattere 100 borgeres beretninger om isolation og nedlukningen af samfundet under coronapandemien.

19.11: Shosha Florrie Raymond: Tavs disko. Roman. Vild Maskine. En roman om et venskab i opløsning, om klimakrisen og om at undersøge sig selv og sin seksualitet i overgangen fra barndom til voksenlivet. 

19.11: Camilla Schwarz: Take me to Neverland. Fagbog. Spring. Camilla Schwartz fremlæser den voksenfobiske problemstilling i samtidslitteraturen ved hjælp af nedslag i motiver som køn, kærlighed, klasse og feminisme – i dialog med andre kulturelle eksempler som film, mode og tv. 

18.11: Jackie Wang: Fængselskapitalisme. Faglitteratur. OVO press. Med Fængselskapitalisme giver Jackie Wang os en forståelse af det skjulte grundlag for de mange Black Lives Matter-opstande vi har set i USA de seneste år. Ovs. af Jonas Eika og Nanna Dahler.

18.11: Anu Ramdas: Den rodløse svæver. Æter no.1. Arkiv for detaljer. Æter er en serie pamfletter, der via kunst, litteratur, samtaler, ritualer o.lign. undersøger alt det, vi ikke umiddelbart kan se. I dette nr. undersøger billedkunstner Anu Ramdas via projektet Lucem Interiorem, om der findes et universelt indre sprog på tværs af ord, grænser og ydre omstændigheder.

17.11: Simon Hanselman: Krisezone. Graphic novel. Forlæns. Krisezone er en grafisk samtidsroman, der tager udgangspunkt i Covid19-året 2020. Værket er skabt i real-time; det tegnet og skrevet mellem 13. marts og 23. december 2020.

15.11: Orhan Dogru: En nydanskers kontrabog. TSDK Forlag. I romanen møder vi indvandreren Yusuf, der på sit dødsleje på Bispebjerg Hospital gør status over de sidste 50 år af sit liv. 

12.11: Unica Zürn: Jerikos trompeter. Roman. Sidste Århundrede. Et af Zürns mest radikale og eksperimenterende værker, om moderskab som kroppens og sindets sammenbrud, vævet sammen med et mytisk sprog, dunkle eventyr og anagramdigte, en surrealistisk praksis, der får teksten til at vokse vildt og skævt i alle mulige retninger.

12.11: Kjersti Anfinnsen: De sidste kærtegn. Roman. Vild Maskine. En øm, bitter og overraskende morsom roman om tilværelsens ensomhed og om kærligheden og døden. Ovs. fra norsk af Arko Højholt.

05.11: Birgit Filskov: Et lille stykke glas. Silkefyret. Birgit Filskovs kortroman er en drømmeagtig erindring om livet på landet, og om alle de både stille og støjende eksistenser og begivenheder, der ligger i hi i fortidens hule. 

05.11: Raoul Deleo: Terra Ultima. Børnebog. Forlæns. Tag med på en opdagelsesrejse til et sted, hvor læseren præsenteres for planter, landskaber og ikke mindst et forunderligt dyreliv via store, smukke illustrationer og den opdagelsesrejsendes notater. 

05.11: Peter Goes: Det opfindsomme menneske. Ill. fagbog for børn. Forlæns. Læseren tages med på en visuel rejse gennem videnskabshistorien, fra stenalderen til i dag, når vi følger det opfindsomme menneskes gradvise mestring af naturen gennem opdagelser og opfindelser. Nummer tre i Peter Goes’ serie af fagbøger til børn, de to første er Tidslinjen og Floder.

05.11: Olivier Tallec: Bare lige én mere. Børnebog. Vild Maskine. Veloplagt og morsom billedbog om et egern, der gerne vil have alt for sig selv. For de 3-8-årige. 

05.11: Olivier Tallec: Det er MIT træ. Børnebog. Vild Maskine. Veloplagt og morsom billedbog om et egern, der gerne vil have alt for sig selv. For de 3-8-årige.

04.11: Arthur Machen: Den store gud Pan. Roman. Hoff & Poulsen. I Den store Gud Pan og andre fortællinger præsenteres de bedste historier af den store gotiske forfatter Arthur Machen, hvis værker har haft enorm indflydelse på gyserlitteraturen i det 20. århundrede. 

02.11: Eduard von Keyserling: Bølger. Roman. Sidste Århundrede. En afsidesliggende badeby et sted ved Østersøen og dens maleriske klitter er skuepladsen for den tragiske kærlighedsroman og sædeskildring Bølger (ty. Wellen, 1911). Ovs. Kathrine von Holst.