Om mikroforlag

HVAD ER ET MIKROFORLAG?

I Danmark har der siden ca. 2010 været et boom af mikroforlag. I dag er der i omegnen af 80-100 kvalitetsforlag, som udgiver ny dansk litteratur, debutanter, oversatte bøger, børnebøger, ungdomsbøger, graphic novels, faglitteratur osv. Udfordringen for mange af dem er at komme ud til læserne, og derfor har vi startet Mikrofest – ét sted, hvor du samlet kan finde kvalitetslitteratur fra de danske uafhængige mikroforlag.

Forlægger, lagerchef, marketingansvarlig osv.

Et mikroforlag er naturligvis et lille forlag, som har en lav omsætning og ikke mange, hvis overhovedet nogen, ansatte. Det typiske mikroforlag er ledet af 1-3 personer, som ofte arbejder frivilligt og er drevet af en passion for litteratur – for lige præcis de bøger, som det forlag udgiver. Derfor er det også forlæggeren du møder bag sin stand til litteraturfestivaler som Lille Bogdag, BogGods og BogForum – og forlæggeren er tit også den, der cykler ud til boghandlerne, står for markedsføringen, er lagerchefen, grafikeren osv.

Et mikroforlag udgiver typisk mellem 3-10 titler om året, som jo er et noget andet tal end fx Gyldendals omkring 400 titler årligt.

Mange af mikroforlagene har en helt særlig profil, fx Sidste Århundrede, som kun udgiver bøger fra, ja, sidste århundrede, Baggaardsbaroner, som udgiver under pseudonym, Skjødt forlag, som udgiver spansk på dansk osv.

Et mikroforlag er også uafhængigt, dvs. at det ikke er ejet af en koncern, ikke er drevet af andres økonomiske interesser, men udelukkende udgiver den litteratur, de mener er vigtig.

LÆS MERE OM MIKROFORLAG

Du kan læse mere om de enkelte forlag på Mikrofest her, og hvis du er interesseret i at vide mere om mikroforlagene som branche, anbefaler vi Lars Handestens rapport ”Forandringer i forlagsbranchen” (Kulturstyrelsen, 2018).

Du kan også kaste dig over antologien Mikrofest, som vi har udgivet sammen med Arkiv for detaljer i 2018 – en antologi, som præsenterer 24 mikroforlags tanker/visioner/ fantasterier/revolutioner om at være mikroforlægger. Hvert forlag har fået frie hænder til at lave deres egen grafiske udformning, og hvert eksemplar er stemplet og håndindbundet med karduspapir.