Udgivet

November: Nye bøger

Bedstemor newton

November: Nye Bøger

November betyder BogForum, snart jul og derfor masser af nye, gode bøger, også fra de små kvalitetsforlag. Du kan læse om dem alle sammen her:

30.11: Sofie Hermansen Eriksdatter: Bedstemor Newton. Digte. Uro. Bedstemor Newton udfolder verden gennem sansningernes sprog. Jeget drager omsorg for dagen, grøden, kaffen og bedstemor, og bedstemor forklarer hvordan universet hænger sammen. 

25.11: Adalbert Stifter: Sensommer. Roman. Løvens Forlag. Adalbert Stifters roman Sensommer (1857) er den tysksprogede litteraturs store, utopiske dannelsesroman, skrevet i genrens absolutte sensommer. Vi følger købmandssønnen Heinrich Drendorfs beretning om sit liv fra barndom og ungdom til manddom og ægteskab.

24.11: Shëkufe Tadayoni Heiberg: Nødder. Roman. Uro. Nødder er en spekulativ roman om videnskabens natur, interplanetære relationer og en utopistisk undersøgelse af egenarten af kvinneskeligt og kosmisk omsorgsarbejde.  Med en økofeministisk tilgang til sprog og forskning tilbyder fortællingen et omsorgsbaseret alternativ til kold konkurrencementalitet og unødvendig hierarkisering mellem (natur)videnskab og andre erkendelsesformer.

24.11: Kim Young-ha: En morders dagbog. Novella. Korridor. Hovedpersonen er en pensioneret, alzheimersramt seriemorder, der læser buddhistiske sutraer, skriver digte og citerer Nietzsches filosofi. Kim Young-ha [1968] er født og opvokset i Sydkorea. Han debuterede i 1996 og har siden da skrevet en række prisvindende romaner, heriblandt En morders dagbog, der ligesom debutromanen også er filmatiseret.

23.11: Rudolf Broby Johansen: Testamente. Essays. Æther. Genudgivelse af Broby-Johansens Testamente i anledningen af 35 året for den oprindelige udgivelse. Forord af Olav Harsløf.

21.11: Jakob G. Madsen: Mørketur. 13 historier. Vild Maskine. Ralf er på besøg hos sin mormor og morfar langt ude på landet. Hans morfar er altid efter ham og vil have ham med ud på en mørketur. Ralf er bange og har det mærkeligt, men den nat sker der noget, der forandrer alt. Ill. Mia Marie Overgaard.

17.11: Annelise Nielsen: Ødeland. Thriller. Escho. Ødeland er en kortprosa-roman om en kvindes søgen efter sig selv og efter mening i tilværelsen. Denne labyrintiske søgen bringer hende rundt i et sammenbrudt Europa, hvor hendes liv hele tiden synes at være i fare.

10.11: Vildsindet: Grotesker 1900-1910. Antologi. Escho & Sidste Århundrede. Fjorten tekster fra dansk og norsk litteratur er samlet i denne antologi. De stammer alle fra perioden mellem 1900 og 1910, hvor den overnaturlige uhygge og det groteske begyndte at manifestere sig som en mærkbar understrøm i de to landes fælles litterære landskab.

09.11: Ulrich Alexander Boschwitz: Den rejsende. Roman. Klara W. Otto Silbermann er jøde og bor i Berlin. Efter Krystal-natten i november 1938 må han flygte over hals og hoved. Men hvor skal han tage hen?

05.11: Olivier Tallec: Jeg ville ønske. Vild Maskine. en veloplagte og morsom billedbog om et egern, der drømmer om at være alt andet, end det er i forvejen. Tidligere i serien er udkommet “Det er MIT træ” og “Bare lige én mere”, hvor egernet gerne vil have alt for sig selv. For de 3-8-årige. 

04.11: Arthur Schnitzler: Frøken Else. Kortroman. Ti vilde heste. Den 19-årige Else er på ferie i Norditalien, da hendes liv med et begynder at trævle op mellem fingrene på hende… Et fascinerende psykologisk studie af et menneske, en familie og en samfundsklasse i krise.

03.11: Aase Schmidt: Pulterkammeret. Skjødt Forlag. Aase Schmidts essay om at ældes undersøger det flimrende erfaringsunivers, der bygges af levet liv, af klartseende refleksioner, af spontane nedslag i erindringen, af døden og dem, der var engang, af drømme og pludselige møder med fortiden.

02.11: Rasmus Hastrup: Ur. Screaming Books. En kalejdoskopisk fortælling om menneskelig kreativitet og grådighed, en mosaik af forskelligartede, men dog sammenhængende kapitler på tværs af tidsaldre og steder. 

01.11: Diverse: Vi er mange #2 og #3. Arena. Tidsskriftet “Vi er mange” udkommer nu på Forlaget Arena. Der er er gået et stykke tid siden det første nummer #1 Optøjer så dagens lys. Til gengæld er der denne gang tale om hele to nye numre i ét:  #2 Omsorg og forsorg OG #3 Palæstina – et dobbeltnummer.